KODI en Stichting BREIN, wat mag wel en wat mag niet?
Sinds enkele maanden krijgen we bij de TvExpert vaak de vraag help, mijn KODI met IPTV doet het niet meer en wat mag er nou niet met een TV box? of is streamen verboden?. Vandaar deze blog. We proberen hierin de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Op deze manier weet je vóór je aankoop wat er wel en niet mag. Wel zo prettig, nietwaar?
Surf je nog niet anoniem met een VPN verbinding? Wist je dat je hiermee de Amerikaanse Netflix kon kijken? Ontvang via deze link 49% korting op je VPN verbinding!
Films streamen via KODI was toch legaal?
Het downloaden van films, is al sinds 2014 verboden. Om dit verbod te omzeilen, is er een tijd lang door verschillende verkopers geroepen dat er (nog) geen verbod was op het streamen van bioscoopfilms en sportwedstrijden. De verkopers hadden de mooiste producten, waarmee alle betaalzenders waren te bekijken. Ook de nieuwste bioscoopfilms behoorde tot het aanbod. Dit alles voor een tientje in de maand. Een grote aanbieder, was het Nederlandse bedrijf FilmSpeler dat deze mediaspelers in grote aantallen verkocht. Op de mediaspeler, installeerde FilmSpeler software die automatisch de streams van films en sportwedstrijden opzocht. Een echt plug en play product dus. Daarnaast adverteerde FilmSpeler ook met de mededeling dat dit product legaal was.
Stichting BREIN dacht daar anders over, en stuurde in 2014 een brief naar FilmSpeler om de verkoop te staken. FilmSpeler was het hier niet mee eens en uiteindelijk diende in september 2015 een rechtszaak. Doel vanuit de Stichting BREIN was het aanvragen van een verbod op deze mediaspeler én op het streamen uit illegale bron. Na een jaren lopende rechtszaak, is er op 26 april 2017 door het Europees Hof beslist, dat ook het streamen uit illegale bron strafbaar is. Het verkopen van een mediaspeler, voorzien van add-ons die linken naar illegale software, is dan ook niet langer toegestaan. Ook het bieden van support en ondersteuning kan als strafbaar worden voorzien. En dit verbod sloeg in. Inmiddels zijn maarliefst 200 verkopers van streamboxen ermee gestopt. Veel IPTV kanalen werken niet langer meer, evenals vele KODI add-ons.
Dit is ook het geval voor de meadiaspeler van het bedrijf MovieStreamer, dat een Easy Use Interface 2.0 had ontwikkeld. Ondanks het verbod van de Stichting BREIN, blijkt dit niet werkende product nog veel verkocht te worden. Op het internet en diverse fora zijn dan ook tal van klachten te vinden. Verderop in dit bericht, leggen we je uit hoe je de mediaspeler kan resetten. Deze uitleg werkt ook voor de mediaspelers van MovieStreamer en FilmSpeler.
Is de Android TV box dan nu ook verboden?
Nee, de Android TV box is niet verboden. Geen trucjes, geen omwegen, het is gewoon een 100% legaal product. Logisch ook, gezien de vele legale mogelijkheden die het apparaat bied. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van films via Netflix, legale KODI plugins, Videoland en meer. Besluit je de Android tv box te kopen via TvExpert? Dan zorgen wij ervoor, dat de installatie voldoet aan de wet en regelgeving. Zo installeren wij wel KODI, maar geen add-ons. Je kunt deze (legale add-ons) uiteraard gewoon zelf installeren.
Is streamen via bijvoorbeeld KODI nu verboden in Nederland?
Nee, het streamen an sich is niet verboden. Kijk je bijvoorbeeld naar Netflix of Videoland, dan is dit ook streamen. Wat wel verboden is, is het streamen uit een illegale bron. Hiermee bedoelt men dus bijvoorbeeld een gratis plugin om de nieuwste bioscoopfilms te kijken. Stichting BREIN heeft na het winnen van deze rechtszaken dan ook de jacht geopend op aanbieders van deze streams.
Veel van deze aanbieders, vroegen je om een jaar lang vooruit te betalen. Of soms zelfs nog wel langer. Het gevolg is, dat als de dienst er mee stopt, dat jij je geld kwijt bent. De Stichting Brein legt namelijk aan de aanbieders een hoge boete op. Wel is het zo, dat Stichting Brein de focus heeft liggen op aanbieders van de streams. Dat neemt natuurlijk niet weg, dat het ook voor een thuisgebruiker niet is toegestaan om illegaal te streamen.
Wat gaat Stichting Brein doen als ik toch illegaal stream?
Na het winnen van rechtszaken tegen FilmSpeler en MovieStreamer, staat Stichting Brein sterk. Het streamen uit illegale bron is simpelweg niet langer toegestaan. Stichting Brein heeft laten weten, een manier te zoeken om de IP adressen van streamers in kaart te brengen. Een IP adres, is eigenlijk net als een Burger Service Nummer (BSN), een uniek identificatie middel. Via het IP adres, kan de Stichting Brein aan je provider vragen om je gegevens.
Je ziet dan ook vaak, dat het gebruik van een VPN verbinding wordt aangeraden. Zo scherm je je eigen IP adres af naar de buitenwereld. Bezoek je een website, dan is niet jou IP adres meer zichtbaar, maar dat van de VPN provider. En dat adres deel je weer met een heleboel mensen, waardoor het niet duidelijk is wie er nu uiteindelijk de website bezocht. Geeft je een stukje van je privacy terug. Een VPN aanbieder waar we veel mee werken, is Express VPN. Via onderstaande link kun je hier met korting een VPN verbinding aanvragen. Goed om te weten: Express VPN werkt erg eenvoudig op je Android tv box!
Leuk dat verbod, maar de Android tv box die ik heb gekocht doet het nu niet meer..
Heb je in 2016 of begin 2017 een Android tv box gekocht, met bijvoorbeeld IPTV of KODI add-ons? Dan is het goed mogelijk dat deze niet meer werkt. We ontvangen hier wekelijks veel e-mail berichten over. De meeste klagers hebben een jaar of langer vooruit betaald en zitten nu met een zwart scherm. Het is allereerst belangrijk om een nog lopend abonnement bij de aanbieder stop te zetten. Ook is het verstandig om je geld terug te vragen, je kunt immers niets meer met het aangekochte product. Als je hier niet uitkomt, dan is het raadzaam om te kijken op de website van ConsuWijzer. Hier zijn diverse voorbeeldbrieven te vinden!
Natuurlijk heb je daarmee nog geen werkende TV box. De aanbieders installeren namelijk vaak eigen software op het systeem. Bij het starten van de Android tv box, probeert deze software verbinding met de aanbieder te maken. Dit lukt natuurlijk niet, de aanbieder is immers niet meer actief. Het is dan ook raadzaam om de Android tv box terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Op deze manier verwijder je de software van de aanbieder en kun je het apparaat wel weer gebruiken! Het resetten kun je doen door de volgende stappen te doorlopen:
- Haal de stroom van de Android tv box af (je zult later ontdekken waarom).
- Plaats een tandenstoker of een naald in de AV of SPDIF poort, aan de voorkant van de Android tv box. Als je zachtjes duwt voel je dat dit meebeweegt.
- Druk deze button in, en houd de button ingedrukt.
- Terwijl je de button ingedrukt houd, kun je de stroom weer op de Android tv box zetten.
- Hou de button ingedrukt, ook zodra het Android logo op het beeldscherm verschijnt. Je kunt loslaten zodra het Android logo is verdwenen.
- Vaak zal de Android tv box naar de startup mode gaan, je kunt dan meteen naar de laatste stap in de handleiding. Is dit niet het geval dien je ook de overige stappen te volgen.
- Je ziet nu een menu. Gebruik een draadloos toetsenbord of afstandbediening en selecteer de optie wipe data/factory reset.
- Kies vervolgens voor delete all user data.
- Wacht tot het proces is afgelopen en kies dan voor reboot device.
Je kunt de Android tv box nu weer gebruiken en voorzien van werkende software. Kom je er niet uit? Dan kunnen wij je hiermee verder helpen. Voor het opschonen en opnieuw installeren rekent de TvExpert € 35,-. Let wel op, wij installeren geen KODI add-ons of IPTV pakketten en mogen hier ook geen support voor leveren.
Tevreden over dit bericht? Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van storingen en tips:
de TvExpert