Show/hide navigation (0)
Android

De Android TV box

Advies? help@tvexpert.nl of de keuzehulp!

Over de Android TV box

Je kent ze vast nog wel van vroeger: de mediaspeler en het mediacenter. Deze apparaten zijn namelijk al sinds het jaar 2000 op de markt. Destijds waren dit grote en logge apparaten waar je veel geld voor betaalde, maar ze konden eigenlijk relatief weinig. Over de afgelopen jaren is er in deze markt veel verandering geweest. Een grote verandering vormde de komst van de Android tv box. Een klein, elegant apparaat dat een prima vervanging vormt voor je logge home cinema set. Daarnaast is het vaak een stuk minder duur om een Android tv box kopen dan het is om zo'n logge mediaspeler aan te schaffen

Er worden verschillende benamingen gebruikt voor de Android tv box, zo wordt vaak gebruikt: Android mediabox, Android box, Android stick en nog verschillende andere benamingen. Dit kan allemaal erg ingewikkeld en verwarrend klinken, want gaat het nu over verschillende apparaten of niet? Hieronder leggen wij u daarom graag uit hoe het nou precies zit.

De Android tv box is als het ware een mini pc die je aansluit op je tv. De Android mini pc draait op het besturingssysteem Android en maakt van je tv een smart tv door gebruik te maken van het platform Android TV. Door het aansluiten van de Android mini pc beschik je opeens over talloze extra functies op je tv. Zo kun je films streamen via verschillende streaming services zoals bijvoorbeeld Netflix en kun je apps downloaden via de Google Play Store om deze vervolgens ook te gebruiken op je tv. De Android mini pc wordt aangesloten op de tv door middel van een HDMI kabel en op het internet via wifi of een vaste kabel. Er bestaan inmiddels Android mini pc’s van verschillende merken en met verschillende prijzen. Zo zijn er apparaten die er daadwerkelijk uitzien als een kleine box die je aansluit op je tv, maar zijn er ook de zogenoemde Android sticks die er uitzien als een soort USB stick en die je direct in de HDMI-aansluiting van de tv kunt steken.

Er is in de loop van de tijd ook al het één en ander veranderd aan de Android tv boxen. En dan hebben we het niet alleen over het besturingssysteem. Maar resultaat mag er dan gelukkig ook wezen: een stabiel en enorm flexibel systeem. Op het gebied van hardware is er ook veel verandering geweest. Tegenwoordig beschikken de meeste Android tv boxen over ondersteuning voor 4K (UHD). Hierdoor kan je in een nog scherpere resolutie films kijken. Ondertussen wordt er nog hard gewerkt aan ondersteuning voor 8K. Ter illustratie: Full HD beschikt over 1080 pixels, 4K (UHD) over 2160 pixels en de nieuwe 8K (UHD) resolutie maar liefst over 4320! Je kunt je dan ook voorstellen dat de Android tv box inmiddels een grote concurrent is voor de duurdere smart TV. Want waarom zou je een dure smart tv kopen als je met een Android tv box je huidige tv kan omtoveren tot smart tv?

Een Android tv box kopen

Vind jij jezelf een echte film- of seriefan? Dan kun je eigenlijk niet meer om de smart TV heen. Er zijn inmiddels ontzettend veel apps beschikbaar waarmee je films en series kunt streamen, waardoor je geen film of serie meer hoeft te missen. Je kan bijvoorbeeld denken aan het populaire Netflix. Maar ook uitzending gemist, KODI, RTL XL en Horizon Go behoren tot de mogelijkheden. De Android tv box maakt gebruik van het bekende Android besturingssysteem zoals deze ook terug is te vinden op smartphones van bijvoorbeeld Huawei en Samsung. Apps kun je dan ook, net als op deze smartphones, gemakkelijk downloaden via de Google Play store.

Behalve voor het streamen van films en series, wordt de Android tv box ook veel gebruikt voor het spelen van games. Zo kun je dankzij de Android tv box gebruikmaken van je tv-scherm als gamescherm, terwijl je zelf lekker comfortabel op de bank zit. Er zijn zelfs al spelmakers die bij het ontwikkelen van een game rekening houden met de Android tv box. Nog een reden om een Android tv box te kopen, is het installeren van social media apps. Zo kan je op de Android mini pc bijvoorbeeld Whatsapp, Twitter of Facebook installeren. Je kan dan via het snelle toetsenbord van de Android tv box je berichten typen, in plaats van met de kleine toetsjes van je telefoon.

Voor veel mensen is de Android tv box eigenlijk een vervanging van de traditionele desktop computer in de huiskamer. Door de krachtige processor van de Android mini pc en de sterke videokaart, kun je eenvoudig vanaf de luie stoel genieten van games, films en muziek en nog veel meer activiteiten waarvoor je normaal gesproken een desktop pc zou gebruiken.

Wat heb je naast de Android tv box nodig?

Met de Android tv box verander je eigenlijk je tv in een smart TV. Je haalt via de Android mini pc de mogelijkheden van het Android besturingssysteem eigenlijk naar het beeldscherm van je tv. Ga je een Android tv box kopen? Dan is het ook echt slim om gebruik te maken van een toetsenbord met muis, zo hoef je namelijk niet met de afstandsbediening langs alle toetsen te bewegen. Als toetsenbord kun je een traditioneel toetsenbord met USB-aansluiting gebruiken dat je thuis waarschijnlijk nog ergens hebt liggen, maar praktischer is het gebruik van een draadloos toetsenbord. Het is raadzaam om te kijken of de Android mini pc die je op het oog hebt, al voorzien is van een dergelijk toetsenbord. Het prettige is dat je de kamer vrij van draden houdt. Daarnaast is het een stuk eenvoudiger om met een toetsenbord door het menu van de Android tv box heen te bladeren, dan met een afstandsbediening.

Ook is het belangrijk om na te gaan of het apparaat waarop je de Android tv box wil aansluiten, de beschikking heeft over een HDMI poort. De Android tv box hoeft namelijk niet enkel op een tv te worden aangesloten. Zo kun je de Android mini pc ook aansluiten op een beamer. Je kan je voorstellen dat dit een extra beleving in de huiskamer brengt.

Hoe gebruik je een Android mini pc?

Een vraag die we vaak horen, is hoe je de Android tv box na het kopen moet gaan aansluiten en gebruiken. We zullen hier dan ook proberen de basisstappen uit te leggen die voor de meeste Android mini pc's werken. Wel is het goed om op te merken dat dit natuurlijk per product verschilt, dus het lezen van de handleiding van het specifieke product dat jij hebt gekocht is absoluut aan te raden.

Bij de meeste Android tv boxen is een HDMI kabel aanwezig in de doos. Ook tref je een A/C adapter aan. De A/C adapter kun je inpluggen op de Android tv box om deze vervolgens op het stroomnetwerk aan te sluiten. Met de HDMI kabel kun je de Android tv box aansluiten op de tv. Start hierna de Android tv box op. Het grote voordeel bij de Android mini pc, is dat deze vaak vooraf al geïnstalleerd is. Na het starten kom je dan ook direct uit in het Android menu.

Zodra je in het Android menu bent beland, kun je kiezen voor de button met de tekst 'settings'. Hier vindt je een tab met 'netwerk' en kun je kiezen voor 'meer settings'. Onder de tab 'wifi' tref je vervolgens een lijst met beschikbare netwerken,waaruit je jouw wifi netwerk kan kiezen. Na selectie van het juiste netwerk, voer je het wachtwoord in en is de Android tv box verbonden met het internet.

Ga je een Android TV box kopen?

Heb je interesse in Android TV en wil je graag een Android stick of Android tv box kopen? Dan is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je precies van plan bent met Android TV. Het grootste verschil tussen de Android stick en de Android tv box is namelijk dat het mogelijk is om op de Android tv box een externe harde schijf aan te sluiten (via USB). De Android stick biedt ook mogelijkheden voor externe opslag, via een Micro SD kaart, al is het wel zo dat deze ruimte natuurlijk beperkter is dan die op een harde schijf.

Een ander belangrijk verschil tussen de Android tv stick en de Android tv box, is het verschil aan in type processor, geheugen en videokracht. Zo is een Android tv box vaak uitgerust met een sterkere processor en videokaart dan een Android tv stick. Dit verschil merk je vooral bij het spelen van games of tijdens het gebruik van apps.

Is het belangrijk voor je om veel op te kunnen slaan en dit gemakkelijk te kunnen delen met vrienden of familie? Of speel je graag games vanaf de luie stoel? Dan is het raadzaam een Android tv box te kopen. Het is de perfecte oplossing en op deze pagina ben je aan het juiste adres voor verschillende Android tv boxen. We hebben voor ieder wat wils!

Laatst bijgewerkt: 24 juni 2024
Terug naar boven ↑