Show/hide navigation (0)

Steam Link games spelen op de Android tv box

Als je denkt aan een Android TV-box, dan denk je misschien niet aan het spelen van games. Toch zijn er een stuk meer mogelijkheden dan je misschien denkt. Zo kun je nu al bijna alle spellen uit de Play Store spelen die ondersteuning hebben voor een draadloze controller. Toch zal de serieuze gamer eerder voor een game op de PC gaan dan voor een mobiele game. Daarom heeft de populairste online gamewinkel Steam goed nieuws: hun streamingdienst Steam Link wordt eind mei voor Android uitgebracht. Dat betekent dat je alle games van je PC naar je mediabox kunt streamen, en dus op je TV kunt spelen! Zo wordt een Android TV-box ineens een heel aantrekkelijke optie voor het gamen.

 

Welke Android-boxen worden ondersteund door Steam?

In principe zijn er weinig vereisten waar een Android-apparaat aan hoeft te voldoen om Steam Link te gebruiken, als het maar draait op Android versie 5 of hoger. Toch is het streamen van een game in hoge kwaliteit vrij zwaar voor een apparaat, vooral als je een resolutie van 4K wil draaien op 60 frames per seconde. Als fanatieke gamer wil je natuurlijk wel spelen op een hoge resolutie en een optimale framerate. Daarom zetten wij hieronder de drie beste Android TV-boxen voor hardcore gamers op een rijtje:

 
1. de X99 Pro (4GB)
X99 Pro

De X99 Pro met 4GB van € 199,95. De X99 Pro is op dit moment een van de krachtigste Android TV-boxen op de markt. 4GB aan werkgeheugen, zes processorcores en een snelle videokaart zorgen ervoor dat je games van je pc streamt zonder hapering.

bekijken »

kopen »

 • Voordelen
 • 4GB geheugen
 • Gebruikt de RK3399 processor
 • Beschikt over 4K support
 
2. de H96 Pro (4GB)
H96 Pro

De H96 Pro van € 159,95. Als je wél de kracht van 4GB werkgeheugen in je Android-box wil ervaren, maar niet te duur uit wil zijn, is de H96 Pro een goede keuze. Met een quadcore-processor en een pentacore videokaart ben je ervan verzekerd dat je een ijzersterke game-ervaring krijgt met Steam Link.

bekijken »

kopen »

 • Voordelen
 • De RK3329 processor
 • Strak en krachtig ontwerp
 • Ondersteuning voor 4K
 
3. de M8S Pro Line (3GB)
M8S Pro Line

De M8S Pro Line van € 129,95. Een vlotte processor, een goede videokaart en 3GB geheugen. Misschien niet de meest vooruitstrevende Android TV-box die je kunt kopen, maar een solide keuze voor wie op een wat lager budget werkt. Ondanks de vriendelijke prijs een lekker snel apparaat.

bekijken »

kopen »

 • Voordelen
 • Goede prijs/kwaliteit
 • S912 processor
 • Voorzien van 3GB geheugen
 

Hoe werkt Steam Link op Android?

Als je Steam Link gebruikt, start je eigenlijk gewoon een game op je computer. Alleen wordt het beeldsignaal niet naar je computerscherm gestuurd, maar via het internet naar je Steam Link-app. Eigenlijk zie je dus gewoon een videostream van je computer, maar Steam pakt dat wel anders aan dan de meeste programma’s. Waar je bij de meeste andere apps waarmee je je beeldscherm kunt streamen last hebt van veel vertraging, is het voor games erg belangrijk dat je direct kunt zien wat er gebeurt als je bijvoorbeeld op een knop drukt, of de muis of het pookje op je controller gebruikt. Steam Link behandelt de video daarom op zo’n manier dat er zo min mogelijk input lag ontstaat.

Wat heb je nodig voor Steam Link op je Android TV-box?

Natuurlijk is een goede opstelling erg belangrijk als je optimaal speelplezier wil halen uit je gestreamde spellen. Ten eerste is een krachtig streamingapparaat belangrijk. Als je een van de boxen die we hierboven noemden in huis hebt, zit je wat dat betreft meer dan goed. Het tweede belangrijke punt is je internetverbinding. Steam raadt het gebruik van internetkabels aan voor de beste ervaring, en gelukkig zit er in bijna iedere Android TV-box wel een ingang voor internetkabels. Als je geen zin hebt in de extra kabels, is WiFi ook een optie. Het is daarvoor wel belangrijk dat je een router én TV-box hebt die 5GHz-internet ondersteunt. Op die manier heb je de best mogelijke draadloze verbinding.

Hoe kun je gamen met Steam Link voor Android?

Om Steam Link te gebruiken op je Android TV-box heb je eigenlijk geen extra accessoires nodig. Alle randapparatuur en controllers die je op je computer geïnstalleerd hebt, kun je ook gebruiken via Steam Link. Daarvoor is het wel belangrijk dat je computer zich binnen bereik van je muis, toetsenbord of controller bevindt. Wat minder gangbare accessoires zoals stuurwielen worden niet ondersteund, maar kunnen met wat extra werk misschien ook aan de praat gekregen worden. Andere opties zijn het gebruik van een MFI-controller die speciaal voor Android is gemaakt, of Steam’s eigen Steam Controller. Zo kun je al je PC-games vanaf de bank besturen zoals jij het gewend bent. Zelfs games die je niet op Steam gekocht hebt kunnen naar je Android-box gestreamd worden. Daarvoor hoef je alleen naar je spellenbibliotheek te gaan, op Spel toevoegen te klikken, gevolgd door Niet-Steam-spel toevoegen.

de TvExpert

Terug naar boven ↑